Hur blir man ett av världens mest hållbara företag?

Med över 330 år av innovation i bagaget kan Husqvarna leverera skogs-, park- och trädgårdsprodukter för professionella användare. De för samman hög prestanda, användarvänlighet och säkerhet, så att du kan få jobbet gjort på ett effektivt sätt. Husqvarna erbjuder ett brett och växande sortiment med produkter och tillbehör, där allt från motorsågar och kapmaskiner till robotgräsklippare ingår. Vi kontaktade Henric Lindholm, Marketing Coordinator på Husqvarna.

Grattis till 60 år som motorsågstillverkare, hur firar ni?
Att Husqvarna lyckats göra sina kunder nöjda under 60 år av motorsågar är för oss en stor glädje och en stor ära. Det firas bland annat med en release av en unik vinylskiva inspelad i skogarna utanför Huskvarna i Småland. På skivan kan man lyssna på ljudet från tolv utvalda motorsågar, från den första som kom 1959 – till årets nyhet. En spännande ljudlig och motoriserad tidsresa under sex decennier! Denna skiva finns dessutom även på Soundcloud för att kunna glädja även de som inte fått tag på en av de sällsynta vinylskivorna.

– 60 år efter lanseringen av sin allra första såg, introducerade Husqvarna dessutom två nya 50 cc motorsågar med en ny design och konstruktion. De nya sågarna, Husqvarna 550 XP® Mark II och 545 Mark II, har utvecklats för att leverera en enastående skärkapacitet vid arbete med små och medelstora träd. Skärkapaciteten är det sanna måttet på sågens prestanda. Det är den hastighet med vilken hela systemet med svärdet, kedjan och motor arbetar tillsammans för att kapa veden vid ett optimalt varvtal. I en serie av interna tester har Husqvarna visat att Husqvarna 550 XP® Mark II når toppklasskapacitet i jämförelse med närmaste konkurrent i 50cc-segmentet.

För fem år sedan kvalificerades ni som ett av världens mest hållbara företag. Under de fem åren har det hänt mycket inom hållbarhet, hur har utvecklingen sett ut för er i ert hållbarhetsarbete?
– Husqvarna är stolt över att räknas till ett av världens mest hållbara företag, det är dessutom ett arbete som vi ständigt strävar efter att fortsätta utveckla och förbättra. En viktig del är utvecklingen av vår hållbarhetsstrategi (Sustainovate) där Husqvarna implementerar hållbar innovation och att föra samman människor med naturen. (Mer om detta arbete samt årliga rapporter står att läsa här).

– När det kommer till utsläpp av växthusgaser har Husqvarna särskilt fokus på att minska våra utsläpp från produkter och produktion. Detta görs bland annat genom vår accelererade utveckling av batteriteknik, digitala lösningar och att möjliggöra för kunderna att förstå sitt klimatavtryck. För de produkter som använder bensin har vi utvecklat RE-Power bränsle, ett tvåtakts alkylatbränsle delvis producerat med förnybart innehåll. Vi har även minskat utsläppen av CO2 både från vår produktion genom t.ex. investeringar i solcellsanläggningar, i Sverige, USA och i Kina, för en mer förnybar framtid.

– Med detta i åtanke finns det fortfarande många initiativ vi vill genomföra. Vi kommer därmed att fortsätta ha fokus på klimatfrågan och komplettera strategin med cirkulär ekonomi.

Vilka nyheter kan vi förvänta oss se i er monter?
– För de besökare som vill se några av marknadens bästa produkter inom park och fastighet kommer vi att visa upp det senaste inom lösningsorienterad teknologi. Med vårt sortiment av robotgräsklippare och innovativa anslutningsmöjligheter kommer besökare av Fastighetsmässan få se hur Husqvarna förenklar arbetet på parker och fastigheter runtom i världen.

Till sist, varför är Fastighetsmässan rätt forum för er?
– Med en stolt bakgrund av att leverera förstklassiga maskiner till både kommuner, fastigheter och de som tar hand om landets parker ser vi en stor möjlighet i Fastighetsmässan. Här kan vi komma närmre våra kunder för att ytterligare visa våra lösningar och produkter men även kunna inta viktig feedback som gör oss mer medvetna om hur vi kan underlätta deras arbete.

Du träffar Husqvarna på Fastighetsmässan i monter E:13.

Scroll to Top