Innovativ energijakt på Medicon Village
Nibe AB

Innovativ energijakt på Medicon Village

Innovativ energijakt på Medicon Village i Lund blev prisat pilotprojekt.

Dela:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Innovativ energijakt på Medicon Village i Lund blev prisat pilotprojekt.
E:ON sökte en fastighetsägare för ett fullskaleprojekt för EctogridTM och Medicon Village sökte en samarbetspartner för att hitta rätt lösning. Valet av värmepumpar föll på NIBE som nu är en del av konceptet.

Innan årets slut kommer 132 000 m2 ha ett nytt skräddarsytt energisystem som tillvaratar överskottet av värme och kyla.
–Vi ville utmana det traditionella och såg energikostnaden som en potential, säger Erik Jagesten, VD på Medicon Village Fastighets AB, en stiftelse där överskottet går till viktig forskning.

E.ONs EctogridTM är ett system där fastigheter med olika energibehov kopplas samman för att kunna dela, omvandla och lagra energiöverskott av värme och kyla. Genom att omvandla lågvärdig energi till högvärdig och flytta den dit behovet av kyla eller värme finns minskas behovet av tillförd ny energi.
–Nu har 13 byggnader kopplats in och man har lyckats minska den tillförda energin till området med 65%, målsättningen är en minskning med 80%, berättar Kamilla Björkman som lett projektet från E.ONs sida.

E.ON EctogridTM utsågs till vinnare i klassen energieffektivsering vid FN:s klimatkonferens COP28 i Dubai. Priset syftar till att främja innovativa och skalbara projekt som driver energiomställningen.

Kontaktinformation

Skicka oss ett meddelande

Scroll to Top